Citesti, iar asta e bine! Insa citesti corect?

Fara nicio indoiala, cu totii am avut momente in care ne dadeam seama (in timp ce citeam o carte sau dupa ce o lasam din mana), ca nu ne putem concentra deloc la ce lecturam. Alteori, ajungeam la jumatatea cuprinsului si nici nu ne dadeam seama ce cautam de fapt, in acea carte. Bineinteles, nu putine au fost si cazurile cand citeam o carte, insa lasam ca ideile importante sa treaca pe langa noi, nu faceam legaturile necesare, nu luam notite… Ei bine, aceste lucruri sunt semne clare ale faptului ca am citit pasiv, obositi sau fara scop.

Totusi, acestea nu sunt singurele greseli pe care le putem face in timp ce citim! Cum asa?

  • Citesti doar ca sa stii pe de rost anumite lucruri sau citate?

Cu siguranta, memoria ne este de folos. Insa cand citim, trebuie sa trecem dincolo de acest nivel al studiului sau il invatarii. Altfel, risti sa nu acumulezi cunostiinte si sa nu intelegi cu adevarat tot ce iti ofera textul. Incearca sa descrii acele pagini sau capitole pe care le-ai parcurs. Organizeaza-le in categorii care sa aiba sens pentru tine, reformuleaza anumite idei cu propriile tale cuvinte, compara tot ce citesti cu alte lucruri pe care le stiai de mai demult. Pune intrebari celor din jur sau colegilor. Vei reusi astfel sa tii minte mult mai bine informatiile si vei intelege sensul mai multor lucruri.

  • Presupui ca intelegi sau stii toate lucrurile?

Cu totii am trecut prin momente in care ne-am dat seama ca nu intelegem cu adevarat un concept, atunci cand am fost rugati sa il explicam in cateva cuvinte. Aceasta este o capcana – sa trecem repede peste niste idei, gandindu-ne ca da, are sens. Le-am inteles insa cu adevarat? Care este atunci solutia? Fa pauze, analizeaza ideea in propriile cuvinte. Aplica acel lucru. Compara-l. Verifica cum se integreaza in ceea ce stii deja. Iar apoi, ia-o de la capat.

  • Citesti foarte mult, fara oprire?

Esti ocupat, stim asta. Cu toti suntem prinsi intr-un milion de activitati, proiecte… Programul prea incarcat nu poate insa sa fie scuza perfecta pentru a amana lectura sau a lasa citirea unei carti pana in ultimul moment. Ce vom face atunci? Vom citi totul in viteza si vom parcurge cat mai multe capitole dintr-o data. Totusi, aceasta nu este cea mai buna metoda de a studia – in loc de a face asta, incearca sa iti setezi niste pauze intre momentele de lectura. Gandeste lucrurile pe termen lung. Facand astfel, vei avea timp sa te gandesti la modul in care ideile se intercaleaza, se intrepatrund – si vei putea sa te intorci la paginile de dinainte pentru a-ti clarifica anumite aspecte pe care poate nu le-ai inteles, mai demult.

  • Nu notezi nimic si nu subliniezi in carte?

De ce nu iti folosesti markerele colorate ori cariocile pentru a scoate in evidenta anumite pasaje din text? Asta te-ar ajuta sa te concentrezi pe punctele esentiale. Atentie, insa, nu toata cartea trebuie hasurata; tine cont ce vrei sa scoti in evidenta si care sunt ideile centrale.

Pentru un plus de exercitiu, alege cartile pentru suflet si spirit din noua librarie crestina online Gold Books.

Daca articolul de azi ti-a fost de folos, da si mai departe aceste sfaturi!

 

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

21 Comments

  1. Ador cartile si iubesc sa citesc, ma relaxez foarte tare cand fac asta. De fiecare data cand am timp citesc cu mare drag. Multumim pentru sfaturi. 💋😘

  2. De cand am inceput sa fac recenzii, am inceput si sa subliniez in carti ideile principale si citatele importante si relevante din acea carte.

  3. Si eu care ii invat pe copii sa nu murdareasca cartile… Au, insa, un carnetel in care isi trec toate citatele care li s-au parut interesante- cu titlul cartii, autor, etc. E o placere pentru mine sa rasfoiesc, apoi, carnețelul fiecarui elev. Ma ajuta sa-i inteleg mai bine si sa ofer lecturile potrivite fiecaruia dintre ei.

  4. Nu am atat de mult timp de citit pe cat as vrea, nu adnotez pe carti, nu-mi place sa fac asta, si nici nu pot citi cu placere o carte, sa zicem, imprumutata, care are inscrisuri pe ea. Compar cu viata mea, daca actiunea cartii permite asta.

  5. Mie mi se intampla de multe ori sa adorm dupa cateva file parcurse, asa ca mereu am cafeaua langa mine. Iar daca nu imi place cartea DE MULTE ORI GANDUL IMI FUGE IN ALTA PARTE.

  6. imi place sa citesc ,imprumut carti de la biblioteca ,imi cumpar dar nu mazgalesc sau indoi foile ,folosesc semen de carte intotdeauna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.