Ce este si ce beneficii are mierea de mana Roua Florilor de la Apidava

Despre miere am mai vorbit in articolele trecute. Fie ea de salcam, poliflora sau de tei, bio sau nu, aceste sortimente sunt usor de recunoscut de toti oamenii. Insa astazi o sa va vorbesc despre o miere speciala, deosebita ce nu are un impact atat de mare asupra oamenilor, din pacate. Este vorba despre mierea de mana. Probabil din cauza faptului ca nu se prea vorbeste despre ea asa ca omul de rand nu stie la ce sa se astepte cand o vede pe rafturile magazinelor sau la targurile de miere.

Am primit de la Apidava, prin intermediul celor de la Brander un borcans delicios de miere de mana. Recunosc, daca mierea de tei, cea poliflora sau de salcam nu lispeste din bucataria noastra, mierea de mana este un sortiment nou pentru noi si am reusit sa aflu lucruri tare interesante, despre care chiar nu aveam idee.

 

Ce este de fapt mierea de mana Roua Florilor de la Apidava?

Prin mana sau roua de miere se intelege acea substanta dulce si vascoasa care se gaseste in anumite perioade ale anului , pe frunzele, ramurile sau tulpinele plantelor. Dupa provenienta mana poate fi de origine vegetala ( cea secretata direct de catre planta ) sau de origine animala ( cand provine de la insecte ).

Mierea de mana este un sortiment destul de putin cautat mai ales fiindca oamenii nu sunt familiarizati cu ea si nu stiu ce beneficii importante are pentru organismul nostru. Este o miere rara, destul de greu de produs si extras, culeasa doar in anumite conditii, de pe speciile de arbori dar este si cea mai curata miere datorita zonelor acoperite de padure din care provine.

Datorita conditiilor in care se produse dar si a costurilor mult mai ridicate ce le implica producerea acestui tip de miere, mierea de mana are un pret mai ridicat decat a celorlalte sortimente de miere.

Cum arata miere de mana?

Aceasta este usor de identificat in comparatie cu celalalte sortimente de miere, avand nuante specifice. Culoarea sa este mai inchisa variind intre : negricioasa, bruna sau rosiatica, in functie de sursa din care provine.

Ce gust are mierea de mana?

Aceasta are un gust mai diferit decat mierea clasica. Aroma ei nu este foarte pronuntata fiindca aceasta contine mai putine substante volatile si nu este la fel de dulce datorita continutului mare de minerale ce acopera gustul dulce. Are un gust specific, usor caramelizat.

Avantajele consumului mierii de mana

  • cel mai mare avantaj este ca acest sortiment poate fi consumat chiar si de persoanele alergice la polen, cu conditia ca aceasta sa fie integral miere de mana si nu un amestec;
  • poate fi consumata si de persoanele cu diabet ( in cantitati limitate ) fiind mai putin dulce decat celalalte sortimente avand un continut de fructoza mai scazut;
  •  are un continut mare (de 6 ori mai mare dacat miere de salcam si de pana la 20 de ori mai mare decat celelalte tipuri de miere) de saruri minerale, calciu si magneziu putand fi folosita  in tratarea rahitismului si a spasmofiliei;
  • are un continut ridicat de antioxidanti, componente bioactive, enzime si substante antibiotice, ajuntand in ameliorarea sau chiar vindecarea unor afectiuni dermatologice, inflamatorii sau ale sistemului imunitar;
  • mierea de mana este ca isi pastreaza toate calitatile chiar daca a fost supusa la temperaturi de peste 100° C;
  • ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

 

Stiati ca mierea de mana trateaza problemele tenului si ale pielii?

Se recomanda consumul a cate 6 lingurite de miere de mana pe zi pentru a trata acneea provocata de tulburarile hormonale.

Pentru tenul imbatranit sau pori deschisi se recomanda amestecul a cateva lingurite de miere de mana de brad si infuzia de coaja de salcie. Se aplica pe tenul curat si se lasa sa actioneze dupa care se clateste.

 

Avand atatea beneficii imi pare rau ca nu am gustat miere de mana mai devreme! Gustul mierii de mana Roua Florilor de la Apidava este delicios, usor caramelizat si cum puteam sa il pun altfel in evidenta decat cu niste clatite americane absolut delicioase dar foarte usor de preparat?

Desi sunt fana a clatitelor clasice am zis sa incerc si vestitele clatite americane insa nu acele retete complicate la care am nevoie de zeci de ingrediente. Asa ca astazi vin catre voi cu o reteta delicioasa si supeeer usor de preparat!

Reteta usoara de clatite americane:

  • 2 oua;
  • 2 cani de lapte;
  • 2 cani faina;
  • 2 pliculete praf de copt;
  • esenta de vanilie;
  • sare;
  • pentru servit: miere de mana Roua Florilor.

Se bat bine ouale, se adauga laptele cu esenta de vanilie, sarea si praful de copt. Se amesteca bine dupa care se adauga in ploaie faina, amestecand continuu pentru a nu afce cocoloase. Se obtine un aluat gros si se fac clatitele la foc mediu. Rezulta niste clatite pufoase, aromate si foarte delicioase. Desi nu m-as fi asteptat, combinatia acestor clatite cu gustul usor caramelizat al mierii de mana este fantastic! Am mancat o portie zdravana! Si piciului i-au placut mult desi nu e fan clatite.

Cu siguranta mierea de mana e un sortiment ce nu v-a mai lipsi din bucataria noastra si ma bucur ca am avut ocazia sa o incerc.

Voi ati gustat vreodata mierea de mana?

 

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

16 Comments

  1. Ne-ai dat multe informatii si mi-au venit multe idei si intrebari.O fi mai scumpa decat mierea normala?Oare imi pot face si o masca pentru hranirea tenului?E clar ca trebuie sa incerc sa fac si clatite americane.

  2. Nu am gustat niciodata miere de mana dar mai facut curioasa asa ca o s-o caut pe la targurile de profil sa gust din ea inainte sa o cumpar, ca sa vad daca imi place.

  3. bun! Daca e mai buna pentru diabetici, atunci trebuie sa ii povestesc si mamei despre ea. Nu prea m-am interesat pana acum despre mierea de mana, dar ma bucur ca am citit articolul si ca ii duc informatii noi.

  4. Prefer mierea curata stransa de pe rama. Variatiuni de miere nu am incercat.

  5. Mierea preferată a copilăriei mele era cea de salcâm, îmi plăcea să o întind peste untul de pe felia de pâine și să beau ceai de mentă în timp ce mă îndulceam.

  6. Mierea asta m-a surprins intr-un mod placut. Chiar este speciala.
    N-am facut clatite americane pana acum asa ca reteta este bine venita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.