Sorgeti îți prezintă câteva sfaturi de urmat prin care poți prelungi durata de viață a bateriei auto

Mulți dintre conducătorii auto nu acordă o importanță sporită procesului de îngrijire la nivelul tuturor componentelor mașinii, iar din păcate, una dintre cele mai neglijate elemente este bateria auto.

Cu toate că funcționarea optimă a mașinii se află în strânsă legătură cu funcționalitatea acumulatorului auto, există mai mulți șoferi care nu sunt atenți la acest lucru. Așadar, la scurt timp, acesta se defectează, de multe ori, din cauza obiceiurilor de condus ale conducătorilor auto și a faptului că nu țin cont de întreținerea sa.

Durata de funcționare a bateriilor auto

În medie, durata de viață a unui acumulator auto este de 4-5 ani în condiții normale de utilizare, iar după depășirea acestui interval de timp se recomandă ca bateria auto să fie înlocuită.

Din dorința de a economisi bani, unii șoferi caută baterii auto ieftine, orientându-se astfel către varianta second-hand, fapt care îi determină ca ulterior să achiziționeze din nou un acumulator auto.

Baterii auto la un preț avantajos

Dacă bateria auto cea veche ne-a pus pe gânduri pentru că nu mai funcționează așa cum ar trebui, atunci poate că a venit vremea să alegem o nouă baterie care să întrunească toate condițiile calității și bineînțeles, să fie compatibilă cu specificațiile tehnice ale autovehiculului.

Sorgeti, unul dintre principalii furnizori din țară livrează baterii auto la domiciliu la prețuri accesibile celor care au nevoie de acumulatori noi.

Dacă acordăm o atenție sporită îngrijirii acestei consumabile, indispensabilă pentru funcționarea optimă a mașinii, ne vom putea bucura mai mult timp de ea. Sorgeti vă oferă câteva sfaturi pe care le puteți urma pentru a prelungi durata de funcționare a bateriei auto. Iată care sunt acestea:

 1. Evitați să lăsați mașina timp îndelungat în locuri cu temperaturi extreme

Cea mai comună problemă este că mașinile rămân fără baterie auto în anotimpul rece din cauza frigului, dar temperaturile înalte reduc, de asemenea, din durata lor de viață. Prin urmare, evitați să parcați pe termen lung mașina în locuri cu temperaturi de peste 50 ºC, spre exemplu (altfel spus, în bătaia directă a soarelui, în perioade caniculare).

 1. Nu folosiți sisteme electrice care nu sunt absolut necesare atunci când motorul este oprit

Alternatorul alimentează autovehiculul cu electricitate atunci când motorul este în funcțiune. În cazul în care motorul este oprit, însă, și sunt folosite mai multe sisteme electrice, s-ar putea ca alternatorul să nu aibă o capacitate suficientă, fapt care contribuie la scurtarea duratei de funcționare a bateriei auto. În prezent, se pot găsi acumulatori auto performanți care să facă față cu bio la astfel de situații, dar totuși ar trebui să urmăm celebrul proverb din popor – „este mai bine să previi decât să tratezi”, pe lângă sfaturile producătorilor, desigur.

 1. Verificați bornele bateriei auto

Din când în când, se recomandă să îndepărtăm cu grijă impuritățile de pe bornele acumulatorului. De altfel, pe măsură ce trece timpul, praful și murdăria pot duce la coroziunea cablurilor, afectând astfel durata de funcționare a bateriei auto.

 1. Evitați traseele scurte

Momentul în care acumulatorul face cel mai mare efort este la începutul unui drum, atunci îi sunt necesare câteva minute până ce alternatorul îl poate reîncărca. Călătoriile scurte și dese – de acasă până la serviciu sau până la mall – împiedică alternatorul să alimenteze bateria corect, reducându-i din durata de viață. De aceea, se recomandă să ieșiți cu mașina la drumuri lungi pe cât de des posibil.

 1. Verificați starea de încărcare a acumulatorului auto

Dacă ați observat că motorului îi ia mai mult să pornească decât de obicei, una dintre cauze poate fi dată de faptul că bateria auto nu funcționează optim. Dacă este descărcată, folosiți un redresor pentru a o încărca, iar dacă a ieșit din uz, comandați online un produs nou dintr-un magazin de baterii auto.

 1. Nu lăsați mașina nepornită perioade lungi

Chiar dacă autovehiculul este oprit, acumulatorul auto are tendința de a se descărca. Pentru a evita apariția acestui incident dăunător pentru durata de viață a bateriei auto, ar fi indicat să porniți motorul cel puțin o dată pe lună. Așadar, dacă plecați din țară fără mașină pe o perioadă nedeterminată de timp, lăsați cheile cuiva de încredere – unui prieten sau unei rude să vă folosească autovehiculul în intervalul în care sunteți plecat. Dacă este complet deconectat, acumulatorul se va descărca pe termen lung, astfel că durata sa de funcționare se va reduce la cel mult doi ani.

 

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

12 Comments

 1. Eu conduc destul de putin si de p[artea tehnica se ocupa mai mult sotul asa ca am sa ii trimit linkul catre articol poate imi explica si mie cateva notiuni 🙂

 2. Tehnic articol! Dacă nici nu conduci, este mai dificil de înțeles. Bravo ție că ai reușit!
  Cu siguranță îi ”prinde pe băieți ți conducători auto.

 3. Am avut probleme si noi cu bateria cand era la final, din pacate sau din fericire, masinile noi au multe chestii electrice asa ca toate consuma curent.

 4. Foarte utile sfaturile tale. De unele dintre ele auzisem la tatal meu si unele abia le-am descoperit. Imi vor fi utile pe viitor

 5. Noi avem mereu grija sa mentinem bateria ok. Am patit sa nu pornească masina din cauza bateriei, deci stim cum e.

 6. Am o verisoara care a stat pe dreapta din cauza bateriei. O luase de noua – cel putin asa afirma ea – si a lasat-o balta dupa nici cateva luni. De aceea in cazurile astea, si in toate cazurile, calitatea face diferenta.

 7. uite ca nu stiam ca daca nu scoti masina la drum lung se uzeaza bateria mai repede. Cu alte cuvinte, masina trebuie plimbata cat mai mult. Are logica ce spui. Zicea si sotul meu ca pentru multe piese este riscant sa tii masina mult timp in fata blocului de pomana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.