8 reguli de intretinere pentru o buna functionare a masinii

Traim in secolul vitezei. Secolul in care mersul pe jos este din ce in ce mai evitat iar deplasarea cu un mijloc de transport sau mai ales cu masina personala este pe primul loc. E adevarat, a avea o masina personala are multe, foarte multe avantaje si de multe ori ne poate scoate din incurcatura. Atunci cand avem o urgenta este aproape imposibil sa folosim alte mijloace de transport asa ca prima optiune este masina personala. Totusi, pe langa beneficiile pe care o masina ni le ofera, trebuie sa tinem cont ca aceasta are nevoie de putina atentie din partea noastra, cum ar fi alegerea unor piese auto de calitate de pe site-urile specializate. Dar despre asta vom vorbi in ceea ce urmeaza. Care sunt acele reguli de intretinere pentru o buna functionare a masinii?

Cum intretinem masina personala pentru a fi in regula?

Daca vrem sa ne bucuram cat mai mult timp de masina noastra, si sa nu cheltuim multi bani trebuie sa avem grija sa o ingrijim corespunzator, Pentru ca da, o masina ingrijita periodic ne scuteste de cheltuieli costisitoare decat daca am face-o mai rar!

Alegerea unei masini bune

Unele modele de masini sunt mai predispuse la defectiuni decat altele. Este bine de stiut ca modelele europene sunt mai ieftin de reparat. Consider ca cea mai economica solutie pentru noi este alegerea unei masini second hand care sa corespunda cerintelor noastre si sa aiba cel mult 50.000 km la bord.

Respectarea indicatiilor de intretinere

Orice masina are un manual cu indicatii de intretinere asa ca e indicat sa tinem cont de el daca vrem ca masina sa functioneze normal.

Un mecanic de incredere

Mecanicul este cel care are grija de masina noastra. Asa ca daca ne dorim sa ne bucuram cat mai mult timp de masina noastra trebuie sa-l gasim pe cel mai bun si de incredere. Sa gasim mecanicul care face tot ceea ce e necesar pentru functionarea optima a masinii si sa nu ne puna la cheltuieli inutile , daca nu este cazul.

Stabilirea unui buget de reparatii

E bine sa avem un buget de reparatii bine stabilit, pentru a nu avea surprize pe parcurs. Trebuie stiut faptul ca o masina are nevoie adesea de reparatii si sunt cateva pise auto ce trebuiesc schimbate periodic astfel incat sa ne bucuram de o buna functionare a masinii noastre. Ce piese auto  sau consumabile se schimba cel mai des la o masina?

Filtru de ulei. Filtrul de ulei se schimba intotdeauna odata cu uleiul motorului. Din fabrica se recomanda schimbarea uleiului de motor la fiecare 25.000-30.000km. Dar pentru a fi siguri, cel mai bine este sa schimbam uleiul si implicit filtrul de ulei la maxim 20.000 km. Costul nu este foarte ridicat dar ne scuteste de multe probleme.

Placute de frana. Acestea sunt componente de siguranta extrem de importante ale unei masini. Ele trebuie verificate periodic pentru a fi siguri ca totul e in regula si sa nu intampinam probleme grave o data cu trecerea timpului. Daca ceva nu e in regula trebuie schimbate de urgenta, asa ca programarea la un service auto este obligatorie.

Autolux este unul din site-urile de specialitate care ne ofera piese auto la preturi avantajoase.

Pastrarea curateniei masinii

Vopseaua nu are doar rolul de face ca masina noastra sa arate bine ci si sa o protejeze de rugina. Asa ca masina treuie spalata regulat iar caroseria tratata cu ceara o data la patru luni. Praful din compartimentul motor trebuie curatat neaparat.

Atentie la zgomote ciudate

Fiindca noi suntem cei ce conducem cu regularitate o masina, trebuie sa fim atenti la zgomotele care ni se par ciudate si sa mergem de indata la mecanic daca ceva nu suna bine.

Condusul cu grija

Da, si condusul cu grija este unul din aspectele de care trebuie sa avem grija. Condusul masinii fara responsabilitate si grija, conducand agresiv posibilitatea unor accidente majore sau minore este ridicata. Nu ne dorim nicicum sa avem parte de accidente, asa ca cel mai bine e sa fim prudenti.

Reparatii imediate

Chiar daca unele componente ale masinii par foarte putin uzate, cel mai bine este sa le reparam imediat astfel incat nu vom permite uzura majora si nu vom cheltui multi bani mai apoi. Daca reparam la timp, vom face economie de bani.

Acestea sunt aspectele de care eu consider ca e obligatoriu sa tinem cont daca ne dorim ca masina noastra sa arate si sa nu se uzeze rapid. O masina ingrijita va arata acest lucru si ne vom putea bucura mai mult timp de ea. Mai mult, daca reparam la timp si o ingrijim corespunzator, vom fi scutiti de cheltuirea unor bani inutil.

Masina este de nelipsit, ea ne ajuta sa ne facem treaba repede si fara batai de cap. Asa ca putina grija din partea noastra, pentru a arata bine, dar mai ales pentru a fi in siguranta si noi si cei din jur, nu strica.

 

Voi cum aveti grija de masina voastra? Ce aspecte din cele prezentate de mine vi se par cele mai importante? Si cat de des va reparati masina?

 

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

17 Comments

  1. Abea ce s-a intors de la mecanic 😂
    De îngrijită, zic eu ca este. Nu suntem maniaci sa stăm toata ziua cu,carpa în mana sa o bibilim, dar nici murdară nu e

  2. Sotul meu are grija de masina! El se ocupa cu reviziile, asigurarea, el merge cu ea la mecanic. Daca nu e acasa si mi se pare ca e ceva in neregula cu masina, prefer sa merg pe jos, asa de teama imi este. Si, recunosc, nici nu ma pricep! 😀

  3. Si sotul meu a facut weekend-ul trecut schimbul de ulei si de anvelope si s-a gandit sa verifice si placutele de frana, care nu erau chiar foarte vechi, si am fost surprinsi de cat erau de tocite. Noroc ca s-a uitat, ca nu se stie cand se trezea sa pune o frana si o pune degeaba.

  4. Sotul meu se ocupa de masina, dar da…ai dreptate chiar are grija de ea. Pana la urma avem nevoie de ea, de aceea trebuie sa ii acordam toata atentia!

  5. Faptul ca am achizitionat mai multe masini SH, mi-a demonstrat clar faptul ca suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine.
    O masina SH va trebui dusa la reparatii mai des decat una noua.
    De aceea am decis ca urmatoarea masina sa fie noua sau SH, insa cumparata de la comercianti consacrati, nu de la o persoana fizica! Macar 3 ani sa ne bucuram de ea! In rest, tot ceea ce ai mentionat tu, facem si noi!

  6. Atenția cu care o tratezi contează în comportamentul mașinii. Altfel spus, cum o păstrezi.îngrijești, așa o ai. Fiind vorba de viața ta sau a familiei, prietenilor, siguranța este primordială.

  7. Chiar zilele astea, stand la trecerea de pietoni, a trecut o masina care mergea pe pana. La volan, evident, era o femeie. As ase justifica de ce, de cele mai multe ori, barbatii sunt cei mai priceputi la masini

  8. Cred ca este foarte important ca conducatorul sa fie atent la toate detaliile, sa aleaga echipamentul/produsul potrivit si apoi sa aiba un mecanic bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.