Tot ce trebuie sa stim despre tartru si aparitia lui

Tartrul este una dintre cele mai frecvente si raspandite probleme in randul pacientilor dintr-un cabinet stomatologic. Dar rezolvarea problemei este destul de simpla si nu necesita munca grea. Trebuie luat in considerare faptul ca a lasa tartrul sa se aseze pe dinti poate duce, in timp, la patologii care nu trebuie subestimate.

Ce este tartrul si din ce este facut?

Tartrul este un depozit calcificat alcatuit din saliva, saruri minerale, placa dentara, fragmente alimentare. Tartrul se gaseste de obicei deasupra liniei gingivale, dar exista cazuri in care este chiar prezent mai jos.

Care sunt cauzele  aparitiei tartrului pe dinti?

Tartrul este un depozit format din saliva, fragmente alimentare, saruri minerale si placa dentara. Prezenta acestor fragmente este suficienta pentru a explica imediat care este cauza principala a formarii sale. De fapt, tartrul incepe sa se formeze ca urmare a unei igiene orale deficitare. Reziduurile alimentare se depun pe suprafata dentara si, ramanand in cavitatea bucala, sunt imediat atacate de bacterii. Atacul genereaza formarea unei patine incolore numita placa, creata de amestecul de bacterii si reziduuri de masa.

Dureaza mai putin de 24 de ore pana cand placa se calcifica, dand nastere primelor depozite de tartru. Atat saliva, cat si compozitia chimica a acestora sunt agenti favorabili formarii tartrului in prezenta placii care nu este indepartata.

Tartrul se poate forma si pe dintii de lapte

Este posibil ca reziduurile alimentare sa se depuna si pe dintii de lapte care, daca nu sunt indepartate, contribuie la formarea placii si, in consecinta, a tartrului. In cazul in care tartrul este prezent pe dintii copilului, se recomanda o vizita de medic la dentist sau igienist, pentru a eradica problema.

Exista doua tipuri de tartru:

– Tartrul subgingival se gaseste, dupa cum se poate intelege usor din nume, sub gingie. Nu este vizibil cu ochiul liber si se numara printre principalele cauze care contribuie la formarea parodontozei.

– Tartrul supragingival apare sub forma de mici incrustari galbui sau albe care acopera suprafata dintelui, inconjurand linia gingivala.

Cum se indeparteaza tartrul de pe dinti

Indepartarea tartrului din dinti este posibila in mai multe moduri. Se poate face si folosind remedii naturale de casa.  Cu toate acestea, in general, este necesar sa se recurga la interventia medicului dentist pentru a elimina complet prezenta acestuia in cavitatea bucala prin detartraj.

Cum indepartam tartrul direct acasa?

Am mentionat ca tartrul poate fi eliminat cu remedii naturale care sunt usor disponibile acasa. Despre ce remedii vorbim? .

– Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea-soarelui este perfect potrivit pentru dezinfectarea cavitatii bucale si asigurarea unei curatari adecvate a dintilor.

– Ulei de susan

De asemenea, puteti folosi ulei de susan. Puteti face cateva clatiri.

– Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un remediu eficient pe termen scurt pentru a elimina placa bacteriana si tartrul care se aseaza pe dintii tai. Interventia sa vizeaza indepartarea acizilor daunatori si combate raspandirea bacteriilor cauzate de formarea placii.

Intensificarea igienei orale, folosirea atei dentare in fiecare seara dupa periajul bine, clatirea cu apa de gura si uleiurile pe care le-am discutat mai sus, sunt printre cele mai eficiente solutii pentru inmuierea tartrului.

Cand sa va bazati pe dentist pentru a indeparta tartrul?

Tartrul, fiind un depozit de o duritate considerabila si o putere adeziva deloc neglijabila, poate fi indepartat numai cu ajutorul unor unelte specifice de catre medicul dentist printr-o procedura numita ablatie tartrica sau detartraj. Culoarea tartrului este variabila si poate varia de la alb la galbui la maro, pana la negru. Culoarea maro provine din pigmentii care pateaza dintii, de obicei cafeaua, ceaiul si tutunul. Tartrul negru este subgingival, iar culoarea sa depinde de oxidarea hemoglobinei continute in sange cauzata de gingivita. Sedintele de curatare trebuie efectuate la fiecare 6-9 luni maximum.

Concluzie

Daca nu este tratat, tartrul poate duce la formarea de patologii care nu ar trebui subestimate. Nu uitati sa faceti o vizita de specialitate la medicul dentist si, daca este necesar, sa efectuati o operatie de detartraj, fara a uita ca o buna igiena orala este cea mai buna forma de prevenire.

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.