Inovația creditelor nebancare și modul în care acestea revoluționează piața financiară modernă

Explozia companiilor Fintech a determinat evoluția spectaculoasă a creditării nebancare în întreaga lume. Descoperă motivele pentru care creditele nebancare vor fi creditele viitorului!

Apărute din nevoia de a contracara efectele crizei financiare din anul 2008, companiile Fintech au oferit sectorului financiar mondial soluția revigorării. Refuzate de către bănci, datorită păstrării laturii conservatoare, companiile Fintech s-au orientat către unul dintre sectoarele care prezenta o perspectiva de dezvoltare imensă: împrumuturile nebancare. Transformându-le într-unul dintre motoarele care au determinat revoluția financiară din anii următori, companiile Fintech s-au dezvoltat treptat și au înregistrat o explozie până în anul 2015, ajungând în scurt timp la peste 4000 de astfel de societăți dedicate dezvoltării și îmbunătățirii sectorului financiar mondial.

Creditele nebancare versus creditele bancare

Criza din anul 2008 a determinat băncile să crească nivelul limitării clienților la împrumuturi, aceștia fiind supuși unor analize de risc din ce în ce mai complexe. Drept urmare, creditarea tradițională a înregistrat un regres, ceea ce a permis pieței nebancare să exploateze aceste limitări și să le folosească în interesul acestora. Companiile Fintech au creat modele de afaceri bazate pe acordarea de împrumuturi unor categorii excluse din start de către bancheri (persoanele cu venituri mici, dar stabile, cei care înregistrau venituri din diverse forme legale, dar care nu erau acceptate de către bănci, așa cum sunt cei care obțin bani din cedarea drepturilor de autor sau al dreptului de folosință a unor bunuri imobile, etc.).

Băncile au ignorat complet piața împrumuturilor rapide, iar formele acestora de împrumutare (credite de nevoi personale) erau adresate persoanelor care aveau venituri peste medie. În plus, tradiționalismul proverbial al acestor unități financiare a limitat evoluția acestora și adaptarea la nevoile societății moderne. Astfel, companiile Fintech au revoluționat creditele nebancare prin:

  • Crearea unor platforme online cu acces gratuit și pe bază de cont de client;
  • Simplificarea modalității de accesare a împrumutului (mai puține acte, eliminarea anumitor tipare de verificare, așa cum era adeverința de salariu și analiză instant în baza de date a unităților administrative-financiare a veniturilor înregistrate de către solicitant, etc.);
  • Dezvoltarea unor servicii la comandă, bazate pe implementarea unor soluții tehnologice capabile să le ofere celor interesați mai multe posibilități de primire a creditului;
  • Crearea unor noi posibilități de transferare a banilor la nivel internațional, adaptate omului modern, așa cum este transferul banilor printr-un virament bancar online, direct în contul/pe cardul solicitantului.

Acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile care au reușit să poziționeze împrumuturile nebancare printre cele mai accesate modalități de a obține bani împrumut de către oamenii din întreaga lume. Piețele internaționale, așa cum sunt cele din Singapore, Indonezia, Marea Britanie, SUA și începând cu anul 2015 și România s-au deschis acestor perspective financiare. De aceea, în România, în momentul actual funcționează peste 180 de IFN-uri, multe dintre acestea regăsindu-se și la nivel internațional.

Care este viitorul creditelor nebancare la nivel internațional?

Companiile Fintech au reușit să revoluționeze tot ceea ce înseamnă creditarea nebancară, așa că întrebarea care să naște este legată de următoarea inovație în domeniu. Cu siguranță că terenul câștigat de către criptomonede și de transferul rapid de bani online vor ajuta la oferirea de credite în întreaga lume. Extinderea limitelor la nivel internațional în ceea ce privește circulația banilor va face posibilă accesarea de împrumuturi nebancare din oricare parte de lumii, chiar și de către nerezidenți. Creditele nebancare deja beneficiază de avantajele oferite de rapiditatea, simplitatea și modalitatea prietenoasă de a interacționa cu solicitanții.

Cu certitudine că termenul de acordare a unui credit nebancar online se va scurta de la 24 de ore la câteva minute, mai ales că instrumentele de verificare și analizare a solicitărilor sunt din ce în ce mai bine configurate, iar analiza cererii se poate face în maxim 5-10 minute. Totul se va baza pe abilitatea acestor companii de a manevra datele, dat fiind faptul că marele avantaj oferit de către companiile Fintech este că au dezvoltat o tehnologie capabilă să interacționeze într-un mod ideal cu nevoile omului modern.

Programele software create de către aceste companii elimina intermediarii din acest sistem, în sensul că nu mai este nevoie de interacțiune fizică cu reprezentanții instituțiile, astfel că solicitantul poate opera de unul singur obținerea creditului doar prin intermediul unei simple aplicații. Totul rapid și simplu, așa cum își dorește omul contemporan!

Share daca iti place...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Barbieru Cristina

5 Comments

  1. Cand este vorba de un credit trebuie sa fim foarte atenti pentru nu este o joaca. Nu as vrea sa apelez niciodata la un credit bancar.

  2. Nu este ideal dar cand nu ai ce face trebuie sa apelezi la asa ceva si ideal ar fi sa citim cu mare atentie toate hartiile

  3. mie un lucru mi-e clar: foarte multi romani nu isi permit nimic in afara de cheltuielile lunare, daca nu recurg la credite. Aasta sigur si din cauza veniturilor mici, dar si pentru ca nu sunt capabili sa economiseasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.