Cum ne ajuta DEX-ul si DOOM-ul

In viata in totdeauna avem de invatat lucruri noi, niciodata nu vom sti totul si mereu vom afla ceva nou. In zilele noastre, din pacate, desi mi-as dori ca toata lumea sa cunoasca limba romana si sa vorbeasca corect gramatical, sa cunoasca semnificatia cuvintelor pe care le foloseste, observ cu mare suparare ca nu se cunoaste nici macar pe jumatate din cat se vorbeste.

De aceea consider ca in orice biblioteca trebuie sa existe un dex si doom dictionar. Indiferent daca avem sau nu un servici, daca urmam sau nu o facultate, aceste doua volume sunt nelipsite.

Ce este dex-ul? Este abrevirea de la Dictionarul Explicativ al limbii romane si reprezinta cel mai cuprinzator dictionar de uz general al limbii romane. A fost editat pentru prima data in 1975. In 2016 a aparut ultima editie a dex-ului, este editia revazuta si adaugita, elaborata de un grup de cercetatori, aparuta sub egida Academiei Romane. Dictionarul inregistreaza si explica peste 67.000 de cuvinte, acesta indica si originea cuvintelor. Dex pret nu este unul deloc mare, il gasim chiar si la reducere alaturi de DOOM si Gramatica de baza a limbii romane.

Ce este DOOM-ul? Este Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane. Lucrarea reprezinta editia a 2 a, integral revizuita si substantial adaugita a Doom-ului aparut in 1981. Doom-ul actual cuprinde 62.000 de cuvinte.

Asadar, atat dictionarul explicativ al limbii romane cat si dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane sunt destinate tuturor celor care isi doresc sa se exprime corect, atat in scris cat si oral si contribuie la cultivarea limbii romane. Toate informatiile noi in legatura cu vocabularul romanesc actual aici le gasim.

Acum gasim la super reducere, cele trei volume intr-un pachet promotional, la o super reducere. Acum nu mai avem niciun motiv sa nu le cumparam, pretul este accesibil tuturor.

Voi aveti in biblioteca aceste volume? Cum v-au ajutat acestea de-a lungul timpului?

Share daca iti place...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Barbieru Cristina

11 Comments

  1. Măi, nu le am, dar mereu când nu sunt sigură de vreun cuvânt, caut în dex, însă pe net, că e mai comod 😀 Cu toate că mi-ar plăcea să am cărțile și-n bibliotecă.

  2. Ambele sunt importante. Ar trebui sa faca parte din biblioteca oricarei familii. Nimeni nu s-a nascut invatat. Am observat oricum ca in ultimul timp se accepta doua forme pentru unele cuvinte. Si este important sa tii pasul cu toate modificarile.

  3. Daca tot faci reclama la DEX si DOOM baga si tu un ochi prin ele.Forma corecta, de fapt.. singura forma care apare in DOOM este „serviciu” si nu servici precum ai scris;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *